October 11, 2010

keluhan,tidak bahagia atau kurang bersyukur...??

hari ini telinga menanggapi suatu persoalan teman."apakah kita dan orang2 di sekeliling kita tidak mencapai kebahagiaan yang maksimum??".sang minda merenung si hati menelaah persoalan tersebut.
apa yang menjadi persoalan disebalik persoalan itu adalah "apakah kita yang tidak bahagia atau kita terlalu tamak akan kebahagiaan itu sehingga yang mampu terluah oleh si mulut hanya keluhan akan beratnya kehidupan sehari-hari?"
sifat manusia itu sangat mudah tertarik akan kesenangan dan kebahagiaan.namun, manusia sememangnya hamba yang sentiasa lupa akan kenikmatan sehingga menjadi terlalu tamak akan kenikmatan tersebut. sampailah suatu saat kata 'syukur' mulai lenyap dan menghilang dari sang hati yang suci.
hidup di dunia ini hanya sebuah pentas lakonan yang dihiasi cubaan dan cabaran untuk seorang hamba yang bergelar insan. di pentas ini juga segala persiapan diri perlu dikutip menjadi bekal kita menjalani kehidupan akan datang.di mana setiap umat islam mengharapkan kehidupan seterusnya yang lebih sempurna.
kesempurnaan hidup sesuatu yang luar biasa dan tidak mustahil untuk dicapai.namun,pertanyaan sejauh mana kesempurnaan yang kita harapkan?apa makna kesempurnaan bagi kita?sehingga di perjalanan ini sering hanya keluhan yang mampu ditangkap oleh sang cuping walaupun mata sering tidak bersetuju dengan getaran keluhan dari si mulut.
realitinya setiap manusia yang berada di pelusuk dunia ini tidak sama persekitarannya tapi siapa kita untuk terus menyalahkan persekitaran sedangkan dengan angkuhnya kita sendiri tidak cuba untuk menerima persekitaran.menerima atau membolehkan persekitaran seperti adanya bukan bererti kita bersetuju dengan keadaan persekitaran sepenuhnya tapi ia cukup untuk membuat kita tenang dan bahagia dengan cara yang mampu kita capai. tiada istilah 'pening kepala' yang perlu dirunsingkan.tidak memaksa minda untuk terus melawan persekitaran yang ada yang akhirnya hanya kita merana tanpa merasai kebahagian yang sedikit hadir dalam hidup kita.sedangkan persekitaran itu tidak berubah hanya kerana keluhan demi keluhan yang dilontarkan.
oleh itu berhentilah menjadi orang yang suka mengeluh sehingga diri merasakan kita orang yang paling tidak bahagia di dunia yang akhirnya kita lupa akan diri ini hanya seorang hamba yang seharusnya bersyukur kepada TUHANnya....

No comments:

Post a Comment